FAQ - Vanliga frågor

Hur kan lampan rena luften?

När man har tänt brännaren och den brunnit i 2 minuter och sedan släcker den har den uppnått en temperatur på 500 grader. När brännaren blir så varm attraherar den bakterier och molekyler i luften och när de träffar brännaren slås de sönder och återbildas inte.

Hur mycket doft/vätska behöver jag hälla i lampan?

Du kan i princip ha hur lite som helst bara veken kan suga upp vätskan till brännaren så att den går att tända. Däremot får du aldrig ha mer än max 75% eftersom det måste finnas syre i lampan.

Vad består vätskan/doften av?

Den består av 90 % renaste alkohol och 10 % osmotiskt vatten samt några droppar koncentrerad parfym. Det är ingenting som är farligt för hälsan eller miljön.

Blir det fläckar av doften/vätskan?

Det är ingen olja i vätskan så det blir inga oljiga fläckar på kläder eller andra ytor. Däremot är det alkohol så man ska alltid vara försiktig för säkerhets skull.

Varför försvinner doften så snabbt ur lampan?

Antingen har du glömt att sätta på den lilla stoppen/hatten. När du startat processen så kommer den att fortgå så länge de finns vätska i lampan. Den lilla hatten/stoppen måste alltid sitta på brännaren när lampan inte används. Eftersom brännaren inte är 100% tät och det är alkohol i doften/vätskan så kommer det att dunsta om stoppen inte sitter på brännaren.

Är lampan brandfarlig?

Eftersom vi har med alkohol och värme att göra får man vara försiktig. Brännaren blir 500 grader och det kan börja brinna och den välter och brännaren hamnar i en stor pöl av alkohol. Ställ alltid lampan på ett säkert ställe där den inte kan välta av sig själv eller nära en gardin.

Vad händer om ett barn dricker ur doften/vätskan?

Det blir på samma sätt som om barnet har fått i sig vanlig alkohol. Barnet kommer förmodligen inte att dricka särskilt mycket eftersom alkoholens koncentration är 98 % och därmed väldigt starkt. Men för säkerhets skull bör ni ta kontakt med sjukvården som ni bör göra om barnet har druckit vanligt alkohol.

Var tillverkas de katalytiska doftlamporna?

Allting har designats, utvecklats och tillverkats i Frankrike sedan 1898. Allt material som används kommer också från Frankrike. Maison Berger äger alla patent till denna brännare och är originalet till den katalytiska doftlampan. Fabriken ligger i Normandie.

Hur gör man när man ska byta doft?

Om du har slut doft i lampan och vill byta till en annan doft bör man fylla ca 1 cm av den neutrala vätskan i lampan och köra igenom veken och brännaren en stund. Då slipper man en mix av flera olika dofter. Om man inte bryr sig så mycket om att det kan dofta konstigt en stund är det bara att fylla med den nya doften. Har man mycket kvar av doften i lampan men vill byta ändå är det bara att använda tratten och hälla tillbaka doften i ursprunglig flaska. Ett bra sätt är att köpa en extra brännare så man kan byta brännare när man byter doft. Då dunstar den tidigare doften under tiden man använder den andra och man slipper en mix av dofter.

Hur långt tid tar det att rena luften?

Det tar 20 minuter per 10 m2 att rena luften till 68 %. Man kan aldrig rena luften till fullo eftersom vi lever och andas där. Den katalytiska processen kan inte rena luften från Virus men däremot bakterier och molekyler. Det innebär att om du lagar mat och har på lampan så kommer du inte att besväras av matoset. Har du glömt soporna och det luktar illa är det bara att starta lampan så är lukten borta på en stund beroende på hur stort rummet är. Med andra ord, du behöver inte många lampor för att rena ett stort rum utan du måste bara ha den igång en längre tid.

Hur länge håller en brännare?

En brännare håller ca 1 år eller 200 gånger. Man märker när den börjar ta slut. Så blir den väldigt svart och det blir svårt att tända den.

Är doften miljövänlig?

Vätskan som används i lampan består till 90% av den renaste alkohol man kan tillverka. 10 % består av osmotiskt vatten vilket är det renaste vatten man kan använda samt några droppar koncentrerad parfym. Det finns ingenting i produkten som är miljöfarligt eller farligt för människan.

Allergier

Är du allergisk mot dofter ska du INTE använda produkterna. Även den neutrala kan innehålla spår av doft, Du vet bäst själv hur allergisk du är och mot vad. Du får testa på egen risk om du är doft allergiker.

Hur många dofter och lampor finns det?

Man kan alltid välja mellan ett 50 -tal dofter och lampor. Maison Berger Paris förnyar sortimentet med ett antal produkter fyra gånger per år.

Vad är Anti Odör?

Anti Odör är en nyligen patenterad kollektion som innehåller en specifik molekyl för olika områden. De områden man valt att fokusera på är: KÖK, BADRUM, DJUR OCH TOBAK. Molekylen tillsammans med specifik doft eliminerar specifika ämnen i luften vilket medför att hjärnan inte kan uppfatta de lukterna Det fungerar inte på samma sätt som med den katalytiska processen som förstör molekyler och bakterier som luktar illa. Med anti odör kan man inte uppfatta dem.